"POHÁDKOVÝ" RECEPT OD POPELKY

KRÉM Z DÝNĚ S TOUSTY (VELLUTATA DI ZUCCA CON CROSTINI)

POPELKA
Charles Perrault

„Moc bys chtěla jít na ten bál, viď? Tak já tě tam pošlu.“ Přivedla ji do svého pokoje a řekla: „Jdi do zahrady a přines mi dýni.“ Popelka šla hned pro tu nejkrásnější dýni, kterou nalezla, a přinesla jí své maceše, i když netušila, jak by jí taková dýně mohla pomoci dostat se na bál. Macecha dýni vydlabala a nechala na ní jen slupku… Dotkla se jí kouzelnou hůlkou a ta se v tom okamžiku proměnila v krásný zlacený kočár.

Recept-dyne-VELLUTATA-DI-ZUCCA-CON-CROSTINI-detail-clanek

 

Ingredience jsou pro 8 osob

Doba přípravy: cca 1 hodina a 10 minut

 

1 mantovská oranžová dýně (cca 4,5 kg)

250 g listového těsta

200 ml čerstvé smetany

1 cibule (cca 150 g)

140 g chleba z tvrdé pšenice

120 g očištěného pórku

8 vyloupaných tygřích krevet

žloutek

zeleninový vývar

máslo

strouhaný parmazán

bobkový list

lanýžová pasta

loupané pistácie

olivový olej extravergine

sůl

 Odkrojte z dýně její vrchní část (víčko). Chcete-li docílit vroubkované formy, odřízněte ji prstencovým rádlem (ø 7 cm) a potom vydlabejte a vyprázdněte dýni, čímž získáte 1 kg dužiny. Nasekejte nahrubo cibuli a pórek a orestujte 3 – 4 minuty v širokém kastrolu, se 2 lžícemi oleje, 1 másla a 3 bobkovými listy, přidejte dužinu dýně, nakrájenou na kousky, nechte propojit tyto chutě 2 – 3 minuty, potom přidejte 2 litry vývaru, částečně zakryjte a vařte od doby varu 40 minut. Potom odstraňte bobkový list, přidejte smetanu, osolte a rozmixujte, čímž docílíte krému (je-li příliš hustý, zřeďte jej vývarem nebo smetanou). Mezitím rozválejte listové těsto na tloušťku 3 – 4 cm, potřete žloutkem smíchaným s trochou vody a nakrájejte těsto pomocí rádla na hvězdičky, široké 3,5 cm. Obalte hvězdičky v parmazánu, položte na plech pokrytý pečicím papírem a dejte do trouby na 190° C na 20 minut. Odkrojte chlebovou kůrku, chléb nakrájejte na kostičky 1,5 – 2 cm a orestujte na pánvi se 40 g másla a půl lžičkou lanýžové pasty, po dobu 2 minut. Restujte 1 minutu krevety s oříškem másla, přidejte lžičku pistácií, naběračku vývaru, a vařte další 2 – 3 minuty. Do každého talíře pak dejte 1 krevetu, nakrájenou na plátky, a pistácie, polijte krémem a ozdobte hvězdičkou a tousty.

FOTO A TEXT: ARCHIV LA CUCINA ITALIANA (www.lacucinait.cz)

#product-detail .cell-availability-value{color: #ffad1d;}